Roston sült lazac paradicsomos koktélszósszal, fűszeres rizzsel, párolt zöldbabbal
- könnyű elkészíteni
- 3 főre
- 45 perc
- közepes árkategória
Hozzávalók: 3 szelet lazac, kókuszzsír (vagy vaj)
a szószhoz: 5 kisebb szem paradicsom, 1 nagy kanál tejföl, kevés citromlé, 1 teáskanál cukor, kevés ketchup, só, fehérbors
a rizshez: 3 dl rizottó rizs, 6 dl víz, szárított bazsalikom, oregánó, só, bors
a zöldséghez: 20 dkg zöldbab (friss vagy fagyasztott), egy kisebb friss cukkíni, fél fej lilahagyma apróra vágva, vaj, só
1. 1 pohár rizshez 2 pohár vizet adok, hozzáadom a fűszereket (oregánó, bazsalikom), sózom, borsozom és felrakom fedő alatt közepes lángon főni. Kb. 20-25 percig főzöm, majd elzárom alatta a lángot, és fedő alatt hagyom még állni 10 percet.
2. Kevéske vajon megdinsztelem egy kicsit a lilahagymát, majd hozzáadom a felkarikázott cukkínit, és a zöldbabot, sózom, (én egy kicsit meg is borsoztam) és fedő alatt 10 percig közepes lángon egy kis vízzel megpárolom. Ha ez kész, akkor leveszem a fedőt, és nagyobb lángon sütöm még kb 5-10 percig.
3. Összedarabolom az érett paradicsomokat kisebb darabokra, és nagy lángon elkezdem főzni. Amikor a paradicsomok összeestek, és levet engedtek, akkor beízesítem ketchuppal, citromlével, sóval, fehérborssal, egy kis cukorral. Hagyom rotyogni még 2 percig, majd egy nagy kanál tejföllel hozzákeverek, ezzel besűrítem. A szósz ezzel kész is.
4. A lazacot sózom, majd egy serpenyőben kókuszvajat (vagy vajat) melegítek, és óvatosan elkezdem a lazac szeleteket sütni. 6 - 6 percig sütöm mindkét oldalát fedő alatt vigyázva arra, hogy amikor megfordítom nehogy eltörjenek a szeletek :)
jó főzőcskézést kívánok, N.