EXPRESS FINOMSÁG: roston lazac fokhagymamártással és szaftos rizzsel
- kezdőknek
- 25 perc
- 4 főre
- megfizethető
hozzávalók: 4 nagyobb szelet lazacfilé, 2,5 dl rizs, 5 dl víz, só, bors, vaj
fokhagymamártáshoz: 5 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 3-4 dl tej, csipet só, csipet cukor, fehérbors, petrezselyem
1. a rizst felteszem főni (1 rész rizshez 2 rész víz) enyhén sós vízben. Lefedve, alacsony lángon kb. 25 percig főzöm - én rizottó rizst használtam, mert szeretem ha nem száraz, hanem kicsit szaftosabb a rizs :) Köretnek kiváló ehhez az ételhez a párolt zöldség is.
2. mártás: a vajat felforrósítom, beleszórom a zúzott fokhagymát, keverek rajta egyet, és rögtön meghintem liszttel, csomómentesre keverem (a fokhagymát nem szabad sokáig pirítani, mert megkeseredik). Lassan adagolom hozzá a tejet, kevergetem addig, amíg be nem sűrűsödik. sózom, borsozom, apróra vágott petrezselyemmel ízesítem :)
3. a lazac filéket szárazra törlöm, megszórom tengeri sóval, borssal, majd egy serpenyőben vajat olvasztok, és a szeletek mindkét oldalát közepes lángon kb. 3-4 percig sütöm.
jó étvágyat hozzá, N.